EVA DE GENEVA (biografia în limba franceză)
Eva de Geneva a început să studieze pianul la vârsta de patru ani cu mama ei, Angela Rădăcineanu. La cinci ani a susținut prima audiție sub îndrumarea doamnei Maria Cernevschi, profesoara ei particulară. Intre 1957 și 1972 a urmat cursurile Liceului de Muzică nr. 1 din București sub îndrumarea profesoarelor : Lala Teodorescu, Adina Ghimpu, Mariana Șoimaru, Zoe Șarpe și Gina Solomon și ale Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din același oraș (secțiunea dedicată soliștilor) cu Lydia Cristian, Corneliu Gheorghiu și Ovidiu Drîmba.
Din 1968 și pînă în 1972, pianista a susținut numeroase recitaluri și concerte cu orchestre din România.
În 1972, în urma participării la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală (CIEM) din Geneva, Eva a obținut o bursă la Conservatorul de Muzică din aceeași localitate, care i-a permis să-și perfecționeze studiile în clasa maestrului Harry Datyner. Între 1975 și 1977, ea a urmat cursurile Conservatorului din Lausanne cu profesoara Denise Bidal, asistentă a lui Alfred Cortot : studii încoronate cu Premiul I de virtuozitate.
Eva de Geneva a primit îndrumări de la mai mulți maeștri și pianiști, precum Louis Hiltbrand și Eduardo Vercelli (Geneva), Michael Ponti (Statele Unite), Agnelle Bundervöet și Vlado Perlemuter (Franța).
Din 1972, când s-a stabilit la Geneva, a urmat o carieră de solistă și de profesoară.
Eva de Geneva a avut privilegiul, în octombrie 1990, să-i aducă un omagiu lui Chopin la Valdemossa (localitatea în care Chopin a creat inegalabilele Preludii opus 28 pentru pian). Aceasta, cu ocazia unui voiaj ecumenic și cultural la Palma de Mallorca, intitulat “Pe urmele lui Chopin și George Sand”.
După modelul lui Anton Rubinstein, pianista s-a dedicat Integralelor operelor lui Beethoven, Chopin, Liszt, Schumann, Brahms, Debussy, Rachmaninoff…
Pentru aniversarea a 250 de ani de la nașterea lui Beethoven, Eva de Geneva a executat în octombrie 2019 Concertele nr. 1 și 2 pentru pian și orchestră, urmate de nr. 3 și 4 în octombrie 2020. În 2022, ea va interpreta Concertele WoO 4 et și 5 “Imperialul”.
Ea a înregistrat o importantă discografie consacrată opusurilor lui Beethoven, Weber, Schubert, Mendelssohn, Chopin, Liszt, Schumann, Brahms, Rachmaninov, Gershwin, Copland etc.
Numele ei de naștere Rădăcineanu, fiind lung și deseori deformat, numele de Geneva, mai scurt și ușor de pronunțat, a devenit evident din 1984, ca un omagiu adus orașului care a adoptat-o. În felul acesta, Eva de Geneva a preluat de atunci numele ei legal de artistă. Maestrul Bogdan Moroianu, compozitor român, și Antoine Bernaud, impresar francez, i-au sugerat acest patronim, ca predestinat, și au încurajat-o ca să-l poarte.
“… Apreciez… aptitudinile muzicale și pianistice [ale lui Eva] și am convingerea că… va deveni cu certitudine o pianistă remarcabilă” (Gina Solomon, 1969).
“Eva a une nature passionnée, riche, vive et d’une franche spontanéité ; ce qui la caractérise, c’est la ferveur et la gravité des sentiments, des qualités qui rendent son jeu profond et authentique” (Ovidiu Drîmba, 1972).
” Eva, jeune pianiste très douée fait preuve de rares qualités artistiques, musicales et instrumentales. Elle est promise à un bel avenir” (Denise Bidal, 1975-1977).
“Instrumentiste remarquable, musicienne non moins captivante. Un tempérament… travail mûri où la brillance le dispute à la générosité d’un discours captivant de bout en bout […] mobile à souhait, par une vitalité de tous les instants qui capte sur le moment le caractère des « situations musicales »” (Paul Druey, Tribune de Genève, 1982 – o critică printre multe altele -).
Aspirația sa constantă către perfecțiune o îndepărtează de rutina unor mari pianiști actuali și oferă artei sale focul sacru al unui adevărate artiste care posedă o virtuozitate transcendentă.
Geneva, 30 aprilie 2021
Materialul biografic inclus este cel primit de la Doamna Eva de Geneva.
Ultima actualizare pagină 1 septembrie 2021
Paginile acestui site web sunt protejate de licența Creative Commons Attribution: puteți copia și refolosi materialele, cu condiția de menționa ca sursă acest site web (ginasolomon.com) . Va mulțumim.