Yolanda Zaharia – profesoară de pian și pianistă în Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române
Yolanda Zaharia a trăit între 1902 și 1990.
Din autobiografia Ginei Solomon:
“Totuși, în tot timpul celor 10 ani cât am stat la Piatra Neamț, am continuat să studiez și să fac muzică serioasă în mijlocul unui cerc de muzicieni valoroși ce se mai găseau acolo, am dat lecții de pian și am cântat în public, solo și acompaniament, în multe randuri.” Printre aceștia: Iolanda Zaharia, cu care a legat o prietenie ce a continuat până la sfârșitul vieții.
Referință la Iolanda Zaharia în amintirile maestrului Bobescu, din “Constantin Bobescu: o viață…un destin” de Florica Gheorghescu
În acea Instituție [Radiodifuziunea Română] a fost un numeros grup de pianiști extraordinari a căror prezență se păstrează prin înregistrările din arhiva Radio-ului. Nu pot să uit pe : Rodica Sutzu, Nadia Chebap, Smaranda Athanasov, Maria Fotino, Xenia Moscu, Paul Jelescu, Mariana Kapdebo, Iolanda Zaharia și altii..
Referință la Iolanda Zaharia, în Pagini de jurnal, de Irina Procopiu – Jurnalul unei doamne de onoare a Reginei Maria
Despre: Eufrosina Săvescu, Directoare a Școlii Normale de Învățătoare Piatra Neamț
Cadrele didactice și elevii, promoția 1957, Liceul de Muzică Nr. 1, București
Despre: Mira Ghisoiu, profesoară de pian la Liceul de Muzică Nr. 1
Mira Ghișoiu i-a fost profesoară lui Carmen Manea (Ionescu-Romanați), fostă elevă a Ginei Solomon, la rândul ei apoi profesoară la Academia de Muzică.

Referință la Prof. Mira Ghișoiu, în biografia Dr. Dragoș Călin, pianist și muzicolog; el a studiat atât cu Prof. Mira Ghișoiu cât și cu Carmen Manea, care la rândul ei studiase cu profesoarele Mira Ghișoiu și Gina Solomon.
Ana Pitiș – profesoară de pian la Liceul de Muzică Nr. 1

Articol despre Prof. Ana Pitiș în Revista Muzica, 2016
Articol la dispariția Prof. Ana Pitiș, Radio România Muzical
A publicat, între altele: Tratat de artă pianistică, Editura Muzicală, 1982, împreuna cu Ioana Minei
Xenia Moscu, profesoară de pian la Liceul de Muzică Nr. 1 și pianistă în Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române
Referință la Xenia Moscu în amintirile maestrului Bobescu, din “Constantin Bobescu: o viață…un destin” de Florica Gheorghescu
În acea Instituție [Radiodifuziunea Română] a fost un numeros grup de pianiști extraordinari a căror prezență se păstrează prin înregistrările din arhiva Radio-ului. Nu pot să uit pe : Rodica Sutzu, Nadia Chebap, Smaranda Athanasov, Maria Fotino, Xenia Moscu, Paul Jelescu, Mariana Kapdebo, Iolanda Zaharia și altii.


Alți colegi apropiați de la Liceul de Muzică Nr. 1:
Anton Adrian Sarvaș, profesor de vioară la Liceul de Muzică Nr. 1

Referință la Anton Adrian Sarvaș în articolul Un conservator uitat – pro-arte, autor Zoe Dumitrescu-Bușulenga: Clasele de vioara erau conduse de Alexandru Theodorescu și Anton Adrian Sarvaș, respectiv prim-concertmaestrul și concertmaestrul Filarmonicii Române, violonisti deosebit de valoroși.
În cartea Vocație și destin – Dinu Lipatti, de Carmen Păsculescu-Florian, Editura Muzicală, 1986, găsim următoarele referințe:
Dinu Lipatti a cântat în 1934 cu Anton Adrian Sarvaș, în cadrul unui concert organizat de Societatea Compozitorilor Români, unde au interpretat Sonatina pentru pian și vioară, în primă audiție, compusă de Dinu Lipatti.
În 1941, Dinu Lipatti a cântat într-un recital în colaborare cu Alexandru Theodorescu și-a prezentat Sonatina pentru pian.
Constantin Metani, profesor la Liceul de Muzică Nr. 1, instrumentist la Filarmonica George Enescu
Cici Manta, profesoară de pian la Liceul de Muzică Nr. 1
I-a fost profesoară cunoscutului compozitor și cântăreț Florin Bogardo, mult apreciat de public pentru frumusețea melodiilor sale.
De asemenea, prof. Cici Manta a fost mentora talentatei pianiste și profesoare de pian Doina Dacian, care activat cu frumoase rezultate la Liceul de Muzică George Enescu din București și ca lector universitar-acompaniator la Catedra de Instrumente de Suflat și Percuție a Academiei de Muzică din București.
Maricel Șova, profesoară de pian la Liceul de Muzică Nr. 1
Înapoi la meniu
Dacă dețineți informații suplimentare despre Gina Solomon, sau despre prieteni sau colegi apropiați ai Ginei Solomon, vă rugăm să ne contactați, folosind formularul de mai jos. Vă mulțumim!