Colegi apropiați și prieteni muzicieni

Yolanda Zaharia – profesoară de pian și pianistă în Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române

Yolanda Zaharia a trăit între 1902 și 1990.

Din autobiografia Ginei Solomon: 

“Totuși, în tot timpul celor 10 ani cât am stat la Piatra Neamț, am continuat să studiez și să fac muzică serioasă în mijlocul unui cerc de muzicieni valoroși ce se mai găseau acolo, am dat lecții de pian și am cântat în public, solo și acompaniament, în multe randuri.” Printre aceștia: Iolanda Zaharia, cu care a legat o prietenie ce a continuat până la sfârșitul vieții.

Referință la Iolanda Zaharia în amintirile maestrului Bobescu, din “Constantin Bobescu: o viață…un destin” de Florica Gheorghescu

În acea Instituție [Radiodifuziunea Română] a fost un numeros grup de pianiști extraordinari a căror prezență se păstrează prin înregistrările din arhiva Radio-ului. Nu pot să uit pe : Rodica Sutzu, Nadia Chebap, Smaranda Athanasov, Maria Fotino, Xenia Moscu, Paul Jelescu, Mariana Kapdebo, Iolanda Zaharia și altii..

Referință la Iolanda Zaharia, în Pagini de jurnal, de Irina Procopiu – Jurnalul unei doamne de onoare a Reginei Maria

Screen Shot 2021-01-10 at 8.28.44 PMScreen Shot 2021-01-10 at 8.30.29 PM

Despre: Eufrosina Săvescu, Directoare a Școlii Normale de Învățătoare Piatra Neamț

 

Cadrele didactice și elevii, promoția 1957, Liceul de Muzică Nr. 1, București

Liceul de Muzica-corpul-didactic-1957

 

Despre: Mira Ghisoiu, profesoară de pian la Liceul de Muzică Nr. 1  

Mira Ghișoiu i-a fost profesoară lui Carmen Manea (Ionescu-Romanați), fostă elevă a Ginei Solomon, la rândul ei apoi profesoară la Academia de Muzică.

Prof. Mira Ghisoiu (1913-1993) cu Carmen Romanati in ca. 1965
Prof. Mira Ghișoiu (1913-1993) cu Carmen Manea (Ionescu-Romanați) in cca. 1955

Referință  la Prof. Mira Ghișoiu, în biografia Dr. Dragoș Călin, pianist și muzicolog; el a studiat atât cu Prof. Mira Ghișoiu cât și cu Carmen Manea, care la rândul ei studiase cu profesoarele Mira Ghișoiu și Gina Solomon.

Screen Shot 2021-01-10 at 8.37.39 PM

Ana Pitiș – profesoară de pian la Liceul de Muzică Nr. 1 

Screen Shot 2021-01-12 at 5.09.16 PM
Prof. Ana Pitiș

Articol despre Prof. Ana Pitiș în Revista Muzica, 2016

Articol la dispariția Prof. Ana Pitiș, Radio România Muzical

A publicat, între altele: Tratat de artă pianistică, Editura Muzicală, 1982, împreuna cu Ioana Minei

 

Xenia Moscu, profesoară de pian la Liceul de Muzică Nr. 1 și pianistă în Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române

Referință la Xenia Moscu în amintirile maestrului Bobescu, din “Constantin Bobescu: o viață…un destin” de Florica Gheorghescu

În acea Instituție [Radiodifuziunea Română] a fost un numeros grup de pianiști extraordinari a căror prezență se păstrează prin înregistrările din arhiva Radio-ului. Nu pot să uit pe : Rodica Sutzu, Nadia Chebap, Smaranda Athanasov, Maria Fotino, Xenia Moscu, Paul Jelescu, Mariana Kapdebo, Iolanda Zaharia și altii.

Liceul de Muzică Nr.1 Promoția 1967 Carmen Manea adnotata
Carmen Ionescu-Romanați (Manea) și profesoarele Gina Solomon, Ana Pitiș și Xenia Moscu, în fotografia de absolvire, Liceul de Muzică Nr.1, 1967
Gina Solomon cu colegi de la Liceul de Muzica nr. 1
Gina Solomon (centru, cu flori) și alți profesori de la Liceul de Muzică Nr. 1, după un concert Beethoven, circa 1965. Prof. Elisabeta Ciomu (Tomescu-Ciomu, după căsătorie), a doua din stânga fotografiei. În dreapta fotografiei, Rozi Stern, celebră profesoară de vioară. In centru, prof. Mircea Barsan., iar în stânga sa, Liliana Rădulescu, profesoară de pian (mai târziu profesoară la Conservator). Profesor de violă Ackermann este de asemenea în fotografie.

Alți colegi apropiați de la Liceul de Muzică Nr. 1:

Anton Adrian Sarvaș, profesor de vioară la Liceul de Muzică Nr. 1

01.p-anton_adrian_sarvas
Profesorul Anton Adrian Sarvaș

Referință la Anton Adrian Sarvaș în articolul  Un conservator uitat – pro-arte, autor Zoe Dumitrescu-Bușulenga: Clasele de vioara erau conduse de Alexandru Theodorescu și Anton Adrian Sarvaș, respectiv prim-concertmaestrul și concertmaestrul Filarmonicii Române, violonisti deosebit de valoroși.

În cartea Vocație și destin – Dinu Lipatti, de Carmen Păsculescu-Florian, Editura Muzicală, 1986, găsim următoarele referințe:

Dinu Lipatti a cântat în 1934 cu Anton Adrian Sarvaș, în cadrul unui concert organizat de Societatea Compozitorilor Români, unde au interpretat Sonatina pentru pian și vioară, în primă audiție, compusă de Dinu Lipatti. 

În 1941,  Dinu Lipatti a cântat într-un recital în colaborare cu Alexandru Theodorescu și-a prezentat Sonatina pentru pian.

Constantin Metani, profesor la Liceul de Muzică Nr. 1, instrumentist la Filarmonica George Enescu

Menționat în Decretul nr.796/1968 privind conferirea ordinului și medaliei Meritul Cultural unor membri ai colectivului artistic al Filarmonicii George Enescu din București

Cici Manta, profesoară de pian la Liceul de Muzică Nr. 1

I-a fost profesoară cunoscutului compozitor și cântăreț Florin Bogardo, mult apreciat de public pentru frumusețea melodiilor sale. 

De asemenea, prof. Cici Manta a fost mentora talentatei pianiste și profesoare de pian Doina Dacian, care activat cu frumoase rezultate la Liceul de Muzică George Enescu din București și ca lector universitar-acompaniator la Catedra de Instrumente de Suflat și Percuție a Academiei de Muzică din București.

Maricel Șova, profesoară de pian la Liceul de Muzică Nr. 1

Înapoi la meniu

Dacă dețineți informații suplimentare despre Gina Solomon, sau despre prieteni sau colegi apropiați ai Ginei Solomon, vă rugăm să ne contactați, folosind formularul de mai jos. Vă mulțumim!

Ultima actualizare pagină 12 martie 2023

Paginile acestui site web sunt protejate de licența Creative Commons Attribution: puteți copia și refolosi materialele, cu condiția de menționa ca sursă acest site web (ginasolomon.com) . Va mulțumim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s