Nicolae Brânduș despre Gina Solomon

Stimată Doamnă Vasilescu,

Am primit cu multă bucurie materialul trimis privind importanța și rolul avut de către profesoara mea, Gina Solomon, în formarea unor muzicieni de excepţie pe care, în parte, i-am întâlnit peste ani și cu care am lucrat în Conservatorul din București (UNMB) ca profesor la Catedra de Muzică de Cameră. Aflu cu această ocazie că foștii mei studenţi, Carmen Manea, Ligia Pop și colegul meu Vladimir Scolnic i-au fost elevi în prima tinerețe, lucru care cu siguranță i-a plasat printre muzicienii de seamă de astăzi prin pregătirea dobândită sub îndrumarea celebrei profesoare în perioada de formare.

În ceea ce mă priveşte, îi datorez Doamnei profesoare Gina Solomon tot ceea ce nu am fost în măsură să realizez în toţi anii anteriori de lucru cu pianul, deși nu aș putea spune că nu am frecventat din copilărie profesori de notorietate (vezi printre alţii Florica Musicescu) de la care am aflat cam tot ceea ce mintea mea de copil putea înţelege dintr-o puzderie de mecanisme de intrări în pian și frustrări cu duiumul, care îmi repugnau și-mi creau un sentiment de repulsie în contact cu acest instrument de tortură. Nu mai insist aici! Dar din primele lecții pe care am avut șansa să le încep cu Doamna Gina Solomon am avut revelația că Muzica e frumoasă și că trebuie să cânți cu suflet și cu convingere ca să o faci. Și cam de atunci lumea muzicii mi s-a deschis cu adevărat și mi-am început cariera de pianist.

Doamna Gina Solomon m-a introdus la una dintre profesoarele ei, Muza Ciomac, de la care am primit cele mai de neuitat lecții de muzicalitate și frumusețe interpretativă. În Conservator am funcționat în clasa Doamnei Grete Miletineanu, o persoană dotată cu har și capacitate de bună comunicare cu toţi studenţii clasei sale.

Am obținut în perioada studenției premii la Concursurile Tinerilor Soliști și am susţinut după absolvență o activitate intensă de concert în țară și în străinătate, pana în 1975, când m-am dedicat exclusiv activității componistice, pedagogice și doctorale.

Doamna Gina Solomon rămâne pentru mine una dintre figurile emblematice care mi-au jalonat drumul în viață.

Nicolae Brânduș

București

25 septembrie 2021

Elev al Ginei Solomon la Liceul de Muzică Nr. 1 din București

Înapoi la meniu

Ultima actualizare pagină:  25 septembrie 2021

Paginile acestui site web sunt protejate de licența Creative Commons Attribution: puteți copia și refolosi materialele, cu condiția de menționa ca sursă acest site web (ginasolomon.com) . Vă mulțumim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s