Manuela Terescu (Popescu)

Pianistă acompaniatoare, lector universitar

Gina Solomon Manuela Popescu
Manuela Popescu cu profesoara Gina Solomon, la banchetul de absolvire a liceului, 26 mai 1964

Manuela Terescu (Popescu) a devenit eleva Ginei Solomon, la clasa de pian principal,  la Liceul de Muzică Nr. 1 din București (acum Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti) în clasa a Xa, 1959-1960. După o întrerupere de un an din motive medicale, a continuat în anii școlari 1962-1964, când a absolvit liceul de muzică. În timpul studiilor liceale, la catedra de teorie muzicală, a avut ca îndrumători pe prof. Matei Jurebiță și pe prof. Ion Vintilă, la Muzică de Cameră, pe prof. Anton Adrian Sarvaș (violonist), iar Ansamblul Coral al Liceului (din care făcea și ea parte), era pregătit de prof. și compozitorul Constantin Romașcanu.

La sfârșitul clasei a XIIa, la Festivalul Republican al Școlilor și Institutelor de Artă, care a avut loc la Sala Mică a Palatului (unde a primit o diplomă de merit), a interpretat Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti, pregătit sub îndrumarea  profesoarei Ginei Solomon.

Manuela Terescu (Popescu) Festivalul Republican, 1964
Manuela Terescu (Popescu) la Festivalul Republican al Școlilor și Institutelor de Artă în1964, cu orchestra de elevi a Școlii de Muzică Nr. 1 din București, având la pupitru pe dirijorul Operei, Constantin Petrovici și concertmaestru pe Radu Cozărescu (elevul profesorului Anton-Adrian Sarvaș – vioară).
10a.festivitate_absolvire_liceu
Manuela Terescu (Popescu) la festivitatea de absolvire (1964), cu Directoarea Liceului de Muzică Nr 1, Prof. Elisabeta Suciu (înmânând diploma) și cu  diriginta sa, prof. Florence Hăulică.

În 1964 a fost admisă la Conservatorul București, clasa prof. Theodor Bălan, muzicolog, pianist concertist și muzician de vastă cultură.

A continuat, din motive de familie, la Conservatorul Iași, unde a lucrat la pian cu prof. univ. Victor Câmpeanu și prof. univ. Nicolae Marcovici, remarcabil pianist acompaniator la Opera din Iași.

A absolvit conservatorul în 1970.

Încă din anul II de facultate, a fost numită corepetitor II în cadrul Conservatorului din Iași.

După absolvirea Conservatorului, a primit repartiție la Liceul de Muzica Nr. 2, George Enescu, București, unde a activat ca profesor corepetitor la Catedra de Corepetiție timp de 25 de ani (1970 – 1995).

În 1995, prin concurs, a devenit Lector Universitar la Conservatorul București, având susținute anterior gradele didactice, și a activat ca pianistă la clasa de operă a regizorului prof. Hero Lupescu până în 1999.

Manuela Popescu Recital Sala Palatului
Manuela Terescu (Popescu), în recital la Sala Mică a Palatului, București, cu Constantin Petrescu, bas, membru in Corul Madrigal și fost solist al Operei din Timișoara.

Activitatea de corepetitor (acompaniator) a Manuelei Terescu s-a desfășurat pe aproape patru decenii, și a inclus audiții, producții ale studenților de la liceele de artă și de la Conservator, cât și colaborări cu  soliști instrumentiști precum cu violonistul Paul Ratz, concertmaestru al orchestrei Operei Române și fost solist al Filarmonicii din Ploiești și din Galați, sau cântărețul bas Constantin Petrescu, membru în Corul Madrigal.

Manuela Popescu acompaniind
Manuela Terescu (Popescu), împreună cu Elena Burlacu, soprană, elevă a Liceul de Muzică George Enescu, și remarcată prin frumusețea vocii și a talentului său actoricesc, viitoare studentă de canto la Conservatorul București, susținând un recital la Muzeul Nottara în 1985

22c.manuela_si_ancuta_bold-1985-ateneu
Manuela Terescu cu Anca Bold, laureată a Concursului de muzică româneasca (1984), în recital la Ateneul Român, sala Studio 

23c.manuela_si_eugen_bold-1985
Manuela Terescu cu Eugen Bold (Premiul I absolut la Concursul Internațional de la Stresa, 1985),  în recital la Ateneul Român, sala Studio 

Manuela Terescu .absolvire_clasa_de_opera-b-1997
Manuela Terescu (prima din stânga, rândul din mijloc) cu absolvenții clasei de operă, promoția 1997, și regizorul Hero Lupescu, dirijorul Constantin Petrovici, dirijorul și sufleurul la Operă Smaranda Morgovan și profesorul de machiaj Mihai Marta, la Academia de Muzică din București, după prezentarea operei Evghenii Oneghin de Ceaikovski.

Manuela Popescu
Manuela Terescu (Popescu) în 2007

Manuela Popescu despre profesoara ei, Gina Solomon (audio)

Materialul biografic inclus este cel primit de la Manuela Terescu în ianuarie 2021.

Ultima actualizare pagină 12 septembrie 2021

Paginile acestui site web sunt protejate de licența Creative Commons Attribution: puteți copia și refolosi materialele, cu condiția de menționa ca sursă acest site web (ginasolomon.com) . Va mulțumim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s