Dr. Nicolae Brânduș, pianist, compozitor, profesor universitar Academia de Muzică București

Nicolae-Brandus

Născut în București la 16 aprilie 1935

STUDII:

Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat pianul (1952-1957) şi compoziţia (1960-1964).

A urmat în perioada 1969 -1980 cursurile de Muzică Nouă de la Darmstadt – Germania și a lucrat în cadrul echipelor de cercetare acustică-muzicală de la Paris – IRCAM și de la GMEB – Bourges.

Doctor în Muzicologie al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, dizertaţia cu titlul „Baze ale unei analize formale a limbajului muzical” (1981).

A lucrat cu Grupul pentru Cercetări Muzicale de la IRCAM-Paris (1985). Stagiu la GMEB (Bourges – Franța in 1995), când a realizat lucrarea de muzică electronică EXTASIS 256/n.

ACTIVITATEA PROFESIONALĂ:

Pianist solist al Orchestrei Filarmonice din Ploieşti (l960-1969). A susținut o bogată activitate solistică în țară și în străinătate până în 1975, când s-a dedicat exclusiv activității componistice și didactice ca profesor al Universității Naționale de Muzică din București, unde a predat Muzică de cameră și a activat în cadrul Școlii doctorale ca îndrumător științific.

Lector la Catedra de Muzică de Cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1969-l981).

Profesor la Catedra de Muzică de Cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1992- 2005). Îndrumător de doctorat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (din 1998).

Profesor consultant (din 2005).

Redactor la revista „Muzica” din Bucureşti (din 1981).

Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Membru al Societăţii Autorilor, Compozitorilor şi Editorilor de Muzică (SACEM) – Paris. Membru al Comitetului Executiv al Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană (SIMC) (1991-1993). Preşedintele Secţiunii Naţionale Române a SIMC (1994-2002).

Director artistic al Festivalului World Music Days 1999 al SIMC în România și Republica Moldova (București,Cluj, Iași, Bacău, Timișoara, Chișinău).

Este autorul a peste 50 de lucrări din toate genurile muzicii contemporane clasice: operă, teatru instrumental, muzică simfonică și vocal-simfonică, muzică concertantă și pentru formații  camerale, muzică pentru instrumente și voci solo, muzică  corală, muzică electronică și asistată de computer, muzică  imaginară etc. A studiat sistematic domeniul muzicii improvizatorice. A scris articole și studii în publicații de specialitate și a publicat în 1984 la Ed. Muzicală din București cartea  Interferențe.

Lucrările sale au fost interpretate în cele mai importante oraşe din România şi din străinătate (Polonia, Ungaria, Yugoslavia, Suedia, Germania, USA, Franţa, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Austria, Danemarca, Italia, Japonia, China, Hong Kong, Taiwan, Albania, Slovenia, Macedonia, Israel s.a.)

A scris articole, studii, eseuri muzicale în diverse ziare şi reviste de cultură; a susţinut ca „visiting composer” prelegeri despre muzica nouă în USA, Germania, Israel, Grecia, Hong-Kong, Taiwan etc.

PREMII ȘI DISTINCȚII:

Meritul Cultural, Bucureşti: 1969. Menţiune de onoare la Concursul Internaţional Prince Pierre de Monaco: 1973. Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România: 1974, 2002, 2005. Premiul Radioteleviziunii Române pentru Operă şi Muzică vocal-simfonică: 1975, 1977. Premiul „George Enescu” al Academiei Române: 1977. Diploma Festivalului Naţional de Teatru pentru spectacolul „Bizarmonia”: 1999, Bucureşti. „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer: 2004, Bucureşti.

Materialul biografic inclus este cel primit de la Prof. Nicolae Brânduș în septembrie 2021, precum și cel de la pagina web http://muzicieni.cimec.ro/Nicolae-Brandus.html

Ultima actualizare pagină 28 septembrie 2021

Paginile acestui site web sunt protejate de licența Creative Commons Attribution: puteți copia și refolosi materialele, cu condiția de menționa ca sursă acest site web (ginasolomon.com) . Va mulțumim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s